وکالت طلاق
وکالت طلاق ثبت در دفتر ازدواج یا دفتر اسناد رسمی؟
این وکالت، شرطی هست که برخی مابل هستند ضمن عقد ازدواج آن را از زوج اخذ کنند که در میان مردم به حق طلاق مرسوم است. اما نام صحیح این شرط وکالت طلاق است.
وکالت طلاق یا حق طلاق
معنای این شرط این است که علاوه بر مرد که می تواند از این حق استفاده کند. با وکالتی که به زوجه اعطا می کند. زن هم می تواند به وکالت از مرد به دادگاه مراجعه کند و پس از اخذ رای دادگاه نسبت به ثبت طلاق اقدام کند.
ثبت در دفتر ازدواج:
هنگام ثبت عقد مرد می توانداین وکالت را به عنوان شرط ضمن عقد به زن اعطا کند. با این شرط وکالت، زن هر موقع که بخواهد می تواند جهت طلاق به دادگاه مراجعه کند و بعد از اخذ رای دادگاه اقدام به ثبت طلاق در دفتر طلاق نماید. اما برخی از مراجعان دفتر ازدواج گمان می کنند که تنظیم این شرط در دفتر ازدواج کافی نیست و باید حتما به دفتر اسناد رسمی هم مراجعه کنند. دفتر اسناد رسمی هم یک وکالتنامه مجزا تهیه می کند که پرداخت هزینه اضافی را هم در بر دارد.
دلیل اینکه این باور در بین برخی وجود دارد که شرط وکالت تنظیمی در دفتر ازدواج کافی نیست و باید به دفتر اسناد هم مراجعه کرد می تواند این مطلب باشد که در دفتر ازدواج شرط به صورت کامل و با پیش بینی کلیه موارد از قبیل بذل مهریه، قبول بذل مهریه، وکالت در انواع طلاق، مراجعه به داوری و مرکز مشاوره، اسقاط حق تجدید نظر خواهی و فرجام و … نوشته نشده و قاضی دادگاه از پذیرش شرط امتناع نموده است. باید در نظر داشته باشیم اگر وکالتنامه طلاق در دفتر اسناد رسمی هم به طور کامل تنظیم نشود و تمام موارد لازم در آن پیش بینی نشود، در این مورد هم می تواند چه در دادگاه و چه در دفتر طلاق این وکالتنامه با مشکل مواجه شود و مورد پذیرش قرار نگیرد.
ثبت در دفتر اسناد رسمی:
ثبت وکالتنامه طلاق صرفا وقتی که مرد می خواهد بعد از وقوع ازدواج به زن وکالت دهد می بایست در دفتر اسناد رسمی انجام شود. چون بعد از انجام عقد دیگر دفتر ازدواج نمی تواند شرطی را به سند ازدواج اضافه کند. بنابراین در این خصوص می بایست به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنیم.
نمونه شرط وکالت طلاق:
“ضمن عقد نکاح زوج به زوجه وکالت بلاعزل با حق توکیل به غیر ولو کرارا” داد تا در هر زمان زوجه بخواهد با مراجعه به دادگاه و با داشتن کلیه اختیارات لازم از جمله اسقاط حق اعتراض و در صورت بذل مهریه قبول بذل مهریه از طرف زوج با حق مراجعه به داوری و مرکز مشاوره خود را به هر یک از انواع طلاق اعم از بائن خلع مبارات و رجعی مطلقه نموده و با مراجعه به دفاتر رسمی طلاق اقدام به اجرای صیغه طلاق و ثبت رسمی آن و امضا ذیل دفاتر نماید و همچنین اسقاط حق تجدیدنظر خواهی و فرجام به نحوی که در هیچ یک از مراحل مذکور نیاز به حضور زوج نباشد”
نکته پایانی: مرد می تواند وکالت طلاق را مشروط به بذل کل مهریه و یا بخشی از مهریه کند. به این معنا که فقط در صورتی که زن تمام یا بخشی از مهریه را به مرد بذل کند و یا ببخشد وکیل در طلاق است.
نوشته های بیشتر در مورد شروط ضمن عقد: